Senaste händelserna

Karta som med röd fyrkant ramar in Värnhemstorget, Malmö, Skåne län Översiktskarta som visar hela Sverige med en markör som visar ungefär var händelsen inträffat

Polisinsats/kommendering

Våldsamt upplopp i samband med allmän sammankomst på Värnhemstorget.

Värnhemstorget, Malmö, Skåne län

Det har varit mycket folk i rörelse kring Värnhemstorget och vissa åhörare har visat upprörda känslor, efter att arrangören eldade skrifter.

Stämningen var stundtals hätsk och ett våldsamt upplopp inträffade vid 13.45. Efter att arrangören lämnat platsen avslutades den allmänna sammankomsten.

Ett flertal åhörare är kvar på Värnhemstorget där polisen och företrädare för civilsamfundet fortfarande har resurser på plats.

Ett flertal personer är frihetsberövade.

Polisinsatsen pågår.

Uppdatering kl 15:24; Polisinsatsen på Värnhemstorget är avslutad och läget är lugnt i området.

Ett tiotal personer har omhändertagits för att ha stört den allmänna ordningen i samband med den allmänna sammankomsten på Värnhemstorget under söndagseftermiddagen. Ytterligare två är gripna, misstänkta för våldsamt upplopp alternativt blåljussabotage. Utredning pågår.

Det finns gott om bildmaterial från händelserna på Värnhemstorget och utredningsläget bedöms vara gott.

Uppdatering 17:30

Tre män har gripits efter våldsamheterna som uppstod i samband med en allmän sammankomst på Värnhemstorget i Malmö.
Två av männen är misstänka för våldsamt upplopp, den tredje för blåljussabotage.

Brotten inträffade vid 14-tiden i eftermiddags då en tillståndsgiven allmän sammankomst pågick på Värnhemstorget. Arrangören eldade religiösa skrifter och stämningen bland åhörare blev hätsk.
Sten och andra föremål kastades in på området som var avspärrat för den allmänna sammankomsten. Ett flertal åhörare rusade innanför avspärrningarna.

- Jag har förståelse för att en allmän sammankomst som denna väcker starka känslor, men vi kan inte tolerera ordningsstörningar och våldsyttringar som de vi såg under söndagseftermiddagen, säger Petra Stenkula, polisområdeschef i Malmö.

I samband med att polisen grep våldsverkare riktades aggressioner även mot polis. Bland annat kastades en elskoter mot en polisbuss.

- Våldsamt upplopp och blåljussabotage är allvarliga brott. Ett flertal individer har till exempel dömts till fleråriga fängelsestraff efter påskupploppen i Malmö förra våren. Det beror till stor del på god bilddokumentation. Vi har en bra bild även över dagens händelser och vi kommer att göra allt vi kan för att lagföra de som var inblandade i våldsamheterna på Värnhemstorget, säger Petra Stenkula.

Hon understryker att det stora flertalet åhörare, som inte höll med arrangören, ändå lät den allmänna sammankomsten ha sin gång utan att ta till våld. Polisen har haft en god dialog med civilsamfundet som också fanns på plats för att lugna situationen.

Uppdatering 18:21:

Arrangören av den allmänna sammankomsten vid Värnhemstorget lämnade Malmö under eftermiddagen.

Mest läst av andra