Senaste händelserna

Polisens hemsida nere för stora delar av världen

Postat

Under april månad verkar polisens hemsida ha stora problem. Brottsplatskartan kan idag avslöja att i skrivande stund kan en stor del av världen inte nå polisens webbplats polisen.se.

Redan i början av april rapporterade flera svenska tidningar och webbplatser att Polisen.se hade tekniska problem och att den låg nere i flera timmar, något t.ex. Aftonbladet, SvD och Feber rapporterade om.

Men nu kan vi Brottsplatskartan avslöja att problemen är långt ifrån lösta: för just nu går nämligen polisens hemsida inte att nå från stora delar av världen.

Det var när vi på brottsplatskartan inte längre kunde hämta händelser från polisens API som vi började undersöka varför det inte gick.

Vår webbplats finns på en webbserver hos Digital Ocean i Frankfurt och när vi försökte ansluta till Polisen.se därifrån så gick det helt enkelt inte. Det brukar gå bra och snabbt så något var annorlunda denna gång. Varje gång vi försökte ansluta så fick vi meddandet ERR_CONNECTION_TIMEOUT.

Först tänkte vi att vi blivit blockerade av Polisen eftersom vi gör väldigt många anrop dit för att hämta alla nyinkomna händelserapporter. Men efter att ha undersökt lite mer så visade sig att det var långt ifrån bara vi som var drabbade.

Vi har testat webbplatsen polisen.se i en mängd olika tjänster och verktyg och överlag så går den helt enkelt inte att komma åt utanför Sverige.

En av de första sajterna vi använde oss av för att testa om Polisen.se gick att nå av andra var den klassiska downforeveryoneorjustme.com som rakt av bekräftade att polisens webbplats inte gick att nå. https://downforeveryoneorjustme.com/polisen.se så är polisens webbplats i skrivande stund inte nåbar. För säkerhets skull testade vi några andra svenska myndighetssajter, som t.ex. regeringen.se, och de var nåbara utan problem. Så det var just polisens hemsida som hade problem.

Vi fortsatte med fler tester:

I verktyget browserstack.com testade vi att komma åt sajten från en mängd olika platser. Vi kunde då t.ex. komma åt polisen.se från Japan men inte från USA eller Sydkorea.

Uptrends är en webbtjänst som testar om en webbplats går att ni från en mängd olika platser. Den visade att polisen.se gick att nu från Göteborg men ingen annanstans! Inte från Berlin, Bryssel, Oslo, Dublin, Hong Kong, London eller Paris!

Inte heller WebPageTest lyckades komma åt hemsidan. ERR_CONNECTION_TIMEOUT är meddelandet även där.

Googles verktyg PageSpeed Insights går också på en nit när den försöker hämta polisen.se. Ännu ett ERR_CONNECTION_TIMEOUT.

Google verkar inte heller ha kunnat komma åt polisens hemsida för att indexera nya sidor sedan 6 april. Deras sökresultat för site:polisen.se i perioden 7 april 2020 – 9 april 2020 ger inga träffar från huvuddomänen polisen.se.

Att en svensk myndighet inte går att nå för medborgare utomlands känns allt annat än bra.

Brottsplatskartan försöker nå Polisen för en kommentar.

På Twitter är det även några som Twittrat om att de har samma problem:

Inte första gången sajten är nere

2017 hände för övrigt något liknande då polisens hemsida låg nere över jul. Vi skrev om det i bloggen även då:

Uppdatering 12 april 2020:
För att testa nåbarheten för polisen.se samt för att göra sajten temporärt nåbar för utländsk besökare som har problem så har vi satt upp en proxy/spegling av sajten här: https://polisen-se-proxy.brottsplatskartan.se/