Gå direkt till de mest lästa händelserna från Polisen

Bedrägeri Äldre kvinna utsatt för bedrägeri i Håbo

Håbo, Jönköpings län

En kvinna i 75-årsåldern blir vid lunchtid uppringd av en person säger sig representera en teleoperatör.

Personen informerade kvinnan om att hon hade en hel del outnyttjade rabatter och för att kunna ta del av dessa var kvinnan tvungen att logga in på sin bank via sin bankdosa.

Efter samtalet upptäcker kvinnan att det har dragits över 100.000 kronor från hennes konto. Polisen har ingen misstänkt i nuläget. En anmälan om bedrägeri kommer att upprättas.

Prata gärna med äldre släktingar och vänner om hur man skydda sig mot falska telefonsamtal.  

Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Kortuppgifter och koder är nycklar till pengar.

Använd aldrig bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be om det per telefon.

Skaffa gärna en nummerpresentation till din telefon och var kritisk om någon ringer och utger sig för att vara en släkting eller en avlägsen bekant som vill låna pengar.

Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.

Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående och polisanmäl alltid.

Mest läst av andra