Karta som med röd fyrkant ramar in Drottninggatan, Stockholm, Roll, Porsön, Luleå, Bergen, Umeå, Stockholms län Översiktskarta som visar hela Sverige med en markör som visar ungefär var händelsen inträffat

Övrigt En ny lag kommer underlätta polisens arbete med kamerabevakning. I Umeå planeras kameror att sättas upp på minst två platser.

Drottninggatan, Stockholm, Roll, Porsön, Luleå, Bergen, Umeå, Stockholms län

Den 7 april 2017 satte sig Rakhmat Akilov i en lastbil och körde Drottninggatan fram och dödade 5 personer och skadade ett tiotal i sin framfart. Han flydde sedan ner i Stockholms tunnelbanesystem.

Tack vare Stockholm Lokaltrafiks alla bevakningskameror lyckades man snabbt spåra gärningsmannen och han kunde inom kort gripas.

Detta är bara ett av alla tillfällen där polisen haft användning av bevakningskameror som underlättat utredningsarbetet enormt mycket.

Idag sitter det kameror på många platser runt om i samhället som bevakar platser vi rör oss på. I affärer, i lokaltrafikens bussar och tåg, järnvägs- och busstationer, i köpcenter, på idrottsarenor, i kassan på hamburgerrestaurangen är bara några exempel. Kamerorna sätts upp för att öka tryggheten för de personer som arbetar och rör sig på platsen. Kamerorna fungerar även brottspreventivt där gärningspersoner förhoppningsvis tänker till en eller två gånger innan de begår ett brott på den bevakade platsen.

1 augusti 2018 byttes den gamla kameraövervakningslagen ut mot den nya kamerabevakningslagen (2018:1200). Den nya lagen underlättar för Polis, Tull, Kustbevakning och Säkerhetspolisen att kamerabevaka platser där det sker brott.

I Umeå planerar Polisen att bevaka minst två platser. I dagsläget är inga beslut fattade om var kamerorna ska sättas upp men flera platser undersöks för att se om det är lämpligt. Kamerabevakningen är ett effektivt verktyg för polisen. Kamerorna har en särskilt viktig roll i utredningsarbetet där bildmaterial kan utgöra bevisning i förundersökningar när det har skett ett brott. Detta bidrar till ökad möjlighet att lagföra gärningspersoner samt att avföra personer från misstankar.

Polisen värnar om allmänhetens integritet.
Kamerabevakning sker endast på sådana platser där det efter noggranna överväganden i det enskilda fallet har bedömts vara ett behövligt och ändamålsenligt hjälpmedel i polisverksamheten. Kameraanvändningen regleras av omfattande restriktioner, exempelvis har endast ett fåtal behöriga personer tillgång till det bildmaterialet som också raderas efter en viss tid. Kamerorna är utrustade med ett filter, så kallad maskning, som gör att de inte filmar in i bostäder.

Det är inte på något sätt någon hemlig kamerabevakning som kommer ske. Boende i de aktuella områdena kommer att informeras och polisen kommer även informera allmänheten via media när kamerabevakningen blir operativ. Platserna kommer att skyltas med information om kamerabevakning.

Det är Polisen som beslutar var kamerorna ska sitta men Polisen måste ansöka om tillstånd hos Datainspektionen för att kamerabevaka platsen.   

Kamerabevakningen är ett komplement till den ordinarie polisverksamheten som tillsammans med andra samhällsaktörer ska arbeta för ett tryggare samhälle och ökad uppklarning av brott.

I Region Nord är det Porsön i Luleå som är det första området som bevakas med Polisens kameror. Där har området blivit lugnare och miljön blivit tryggare i bostadsområdet.  Tillsammans med Polisens ordinarie insatser och arbetet med andra samhällsaktörer så är resultatet på Porsön så här långt gott.

Kontaktperson
Inspektör Carl von Bergen, Carl nås på telefon 070-289 73 26.

Mest läst av andra