Senaste händelserna

Karta som med röd fyrkant ramar in Uppsala, Stockholm, Uppsala län Översiktskarta som visar hela Sverige med en markör som visar ungefär var händelsen inträffat

Bedrägeri

Polisen vill varna för skimming av kontokort som det nyligen har uppdagats två fall av på kort tid.

Uppsala, Stockholm, Uppsala län

Ett brott har inträffat i Uppsala 7 oktober och ett brott Stockholm 2 september.

Erfarenheten är att när denna typ av brott blir aktuellt så inträffar många brott inom en snar framtid, så brukar det se ut.

Oftast skimmar man företagskort, för de har oftast höga beloppsgränser på krediter. Företagare bör vara extra försiktiga men alla kan drabbas.

Det man gör är att man läser av kontokortet när det förs in i automaten. Gärningsmännen har då på automaten monterat en avläsningsutrustning, där man sticker in kortet. (När man sticker in kortet ska man känna efter att all utrustning sitter fast i automaten. Sitter något löst avbryter man tankningen och ringer ägaren och polisen på 112.)

Vid knappsatsen, som man slår in koden på till kortet, har gärningsmannen satt en liten kamera som är stor som ett knappnålshuvud.

Med hjälp av kameran ser gärningsmannen inslagningen av koden. Kontrollera om det ser konstigt ut kring knappsatsen och om man ser något hål i utrustningen som kan vara en kamera.

Vid misstanke om att inte allt står rätt till vid automaten ring 112 och anmäl det.

Källa: https://polisen.se/aktuellt/handelser/2024/oktober/10/10-oktober-14.26-bedrageri-uppsala-lan/

Händelsekarta

Laddar karta...