Karta som med röd fyrkant ramar in Skog, Svamp, Jämtland, Västerbotten, Norrbotten, Länken, Berglund, Umeå, Västerbottens län Översiktskarta som visar hela Sverige med en markör som visar ungefär var händelsen inträffat

Övrigt Tips inför bär/svampsäsongen.

Skog, Svamp, Jämtland, Västerbotten, Norrbotten, Länken, Berglund, Umeå, Västerbottens län

Polisen i region Nord har under dagen fått assistera/rädda människor i tre fall där de varit ute i skog/mark för att plocka bär/svamp. Av olika anledningar har dessa tre kommit sig vilse. Ärendena har varit i Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.

I två av fallen har polisen med hjälp av postioneringssystemet CARL kunnat lokalisera de vilsna och guidat dem till säker mark. Systemet CARL bygger dock på att individen har en någorlunda modern mobiltelefon med GPS och möjlighet att dela sin position. Även om telefonen uppfylller alla krav finns det ingen garanti att polisen lyckas genomföra positionering pga olika variabler.

Information om Carl: Positioneringssystemet bygger på att personen som är försvunnen vill bli hittad och har en mobiltelefon med GPS. När den försvunne kontaktat polisen kan systemet skicka ett sms till den nödställdes telefon. I sms:et finns en länk och när den försvunne trycker på länken får polisen upp en karta där personen befinner sig och kan följa positionen i realtid och guida personen rätt eller skicka hjälp till platsen.

RÅD:

Se till att skapa förutsättningar för att kunna lokalisera dig även om du känner dig vilse. Gör dig bekant med karta/kompass och ta med dem på din tur. Se till att ta med dig en telefon och gärna en powerbank/reservbatteri för att kunna nödladda. Meddela gärna tänkt färdväg/område till någon närstående. Anpassa din utrustning så att du klarar väder och vind.

 

///Vakthavande befäl Oscar Berglund  

 

 

Polisen Västerbotten

Mest läst av andra