Gå direkt till de mest lästa händelserna från Polisen

Sammanfattning natt Västerbottens län, ett urval av nattens polisverksamhet mellan klockan 00.00-07.00.

Umedalen, Vasaplan, Bureå, Stadsliden, Lycksele, Hotell Lappland, Åsele, Sjukstuga, Västerbottens län

00.03 Våld/hot mot tjänsteman, centrum, Umeå
En kvinna i 25-årsåldern misstänks för våld/hot mot tjänsteman i sambband med ett ingripande från en ordningsvakt på en krog. Kvinnan omhändertogs även för fylleri enligt LOB och medfördes till polisstationen för tillnyktring.

01.10 Misshandel, centrum, Umeå
Samtal om bråk mellan två män inne på en krog. Polis kallas till platsen och upprättar en anmälan om misshandel.

01.28 Skadegörelse, Umedalen, Umeå
Samtal om personer som försöker bryta sig in i en kvarterslokal. En ruta ska ha krossats. Polis skickas till platsen och tar upp en anmälan om skadegörelse.

01.35 Fylleri, centrum, Umeå
En person omhändertagen på Vasaplan för fylleri enligt LOB och medförd till polisstationen för tillnyktring.

02.17 Våld/hot mot tjänsteman, Bureå, Skellefteå
Samtal om att en taxichaufför har blivit slagen och avstulen sin mobiltelefon i samband med bråk om betalning efter en körning. Polis kallas till platsen och tar upp en anmälan om rån. Ärendet leds av åklagare.
Uppdatering 10.07 Det finns i nuläget ingen misstänkt person i ärendet. Polisen är intresserade av tips och iakttagelser från centrala Bureå omkring det aktuella klockslaget. Polisen kontaktas på telefonnummer 114 14.

02.36 Fylleri, Stadsliden, Umeå
Ordningsvakt tar bilnycklarna av en berusad man. Polis kallas till platsen och omhändertar nycklarna enligt PL 24 a § (polislagen).

Motorveckan, Lycksele (sammanfattat av Jan Melkersson, gruppchef)

Mycket ungdomar och unga vuxna i farten. Väldigt hög alkoholkonsumtion på merparten.

På parkeringen vid Jysk hade vi i princip en polispatrull samt fältgruppen från Socialtjänsten närvarande hela tiden. Mycket gruff och ”tuppfäktning” som avstyrdes av polispatruller både där samt kring bensinstationen i närheten. Ansia Resort börjar vara fullbelagt och det ger till följd att det ”vildcampas” lite överallt på tätorten.

Vi vill passa på att skicka en uppmaning till föräldrar att de tar en aktiv del i vad deras ungdomar gör på Motorveckan.

Ett urval av ärenden:

- En brott mot alkohollagen (anmälan, husrannsakan i bil och beslag)
- En misshandel vid hotell Lappland
- En PL 13, avlägsnande (polislagen)
- 2 flygande inspektioner
- 6 ordningsbot för olika trafikförseelser

Trästockfestivalen, Skellefteå (sammanfattat av Malin Axroth, kommunikatör)
Kvällen och natten kan beskrivas som lugn ur polisiär syn utifrån att det inte inkommit så många anmälningar. Inga gripanden har heller gjorts i anslutning till Trästockfestivalen.

Totalt har 11 personer omhändertagits enligt LOB under helgen varav 7 i anslutning till festivalen. Två av dessa kom även att misstänkas för ringa narkotikabrott. Ingen omhändertagen har varit under 18 år.

Åsele marknad, Åsele - både natten mot fredag och natten mot lördag (sammanfattat av Fredrik Persson, polisinsatschef)

Natt mot fredag
Tidigt på fredagsmorgonen omhändertogs en misstänkt för drograttfylleri och falska id-handlingar. Utöver det så har Åsele marknad har haft en lugn start. Det har endast varit ett fåtal lindrigare våldsbrott under fredagen och natten mot lördag. Några personer har kontrollerats som misstänkt påverkade av narkotika, där inväntar vi nu analysresultat från NFC. Några få personer har omhändertagits för berusning och medförts till både på polisstation och sjukstugan. Men i det stora hela har Åsele marknad varit en lugn och trevlig tillställning än så länge.  

Natt mot lördag
Lördagskvällen och natten mot söndagen har varit mer händelserik med både rattfylleri, bråk och fylla.

Polisen har omhändertagit ett antal minderåriga som socialtjänsten har tagit omhand, och ytterligare några som sjukstuga och ambulans har förbarmat sig över. Berusningen har varit hög på campingarna och vi har tagit emot personer som varit både stökiga och fulla på egen hand och med hjälp av ordningsvakter. Ett sexuellt ofredande har inträffat på en camping.

Vi har också haft möjlighet att arbeta förebyggande under helgen. Det har resulterat i en mängd beslagtagen alkohol från personer för unga att inneha den, bland annat så vi har vi tagit om hand två dunkar med hembränd sprit. Vi har dessutom kunna följa upp tips och upplysningar. 5 personer har visat positivt på narkotika vid provtagning och vi har kunnat ta narkotikaklassade preparat i beslag innan det kunde säljas vidare.

Mest läst av andra