Karta som med röd fyrkant ramar in Kroken, Svartån, Skultuna Kyrka, Västerås, Västmanlands län Översiktskarta som visar hela Sverige med en markör som visar ungefär var händelsen inträffat

Övrigt Förundersökning gällande mord nedlagd.

Kroken, Svartån, Skultuna Kyrka, Västerås, Västmanlands län

Den 3 november 2018 larmades polis till ett vattendrag i Västmanland med anledning av att två personer hittat ett människokranium i vattnet. Personerna, som var ute och fiskade, fick bottennapp och på kroken satt ett människokranium som de tog upp innan de kontaktade polis. Fyndet gjordes i Svartån i närheten av Skultuna kyrka.

Polisen startade en förundersökning gällande mord och har sedan dess väntat på det slutgiltiga dödsfallsutlåtandet från rättsmedicinalverket. Under tisdagen inkom analyssvaret som innehöll följande:

Av kol-14-analysen som gjordes framkommer det att tänderna och benbiten med stor säkerhet är mycket gamla och inte kan härröra från en person som levt på 1900-talet. Halterna av kol-14 passar med arkeologiskt material som är cirka 2000 år gammalt.

Av utlåtandet från den rättsodontologiska rapporten framgår att tandstatus ger en ålder på cirka 9-10 år och att den sammanlagda bilden tyder på att kraniet är mycket gammalt.
Fynden och omständigheterna har inte tillåtit fastställande av dödsorsaken.

Polisen misstänker inget brott och har lagt ner förundersökningen.

Drabbad av inbrott eller är rädd för att bli?

På vår särskilda sida om inbrott kan du läsa mer om hur du gör för att bäst skydda dig mot inbrott och vad du ska göra om du har fått ett inbrott.

Mest läst av andra