Gå direkt till de mest lästa händelserna från Polisen

Polisinsats/kommendering Polisen använder drönare inför matchen i Malmö.

Göteborg, Fors, Malmö, Västra Götalands län

Söndag 6 oktober, kl 17.30 spelar Malmö FF och IFK Göteborg fotbollsmatch på Stadion i Malmö.

Polismyndigheten har bedömt matchen som en särskild händelse.
Det övergripande målet för den polisiära insatsen är att alla upplever evenemanget som välkomnande, tryggt, säkert och stämningsfullt.

− De två lagen som möts i Malmö har båda många supportrar som vill heja fram sitt lag. Vi både tror och hoppas att det blir en folkfest men är förberedda om ordningsstörningar uppkommer säger polisens kommenderingschef Mats Karlsson som samtidigt hälsar IFK Göteborg välkomna till Malmö.

Matchen kommer att innebära en viss trafikpåverkan i anslutning till arenan och på större gator mellan arenan och centrum. Publik som har möjlighet uppmanas att lämna bilen hemma och istället gå, ta cykeln eller åka buss till matchen.
Det kommer att finnas ordningsvakter på plats och polisens uppgift är att tillsammans med arrangören arbeta för ett tryggt och säkert arrangemang.


Polisens förberedelser inför matchen har präglats av dialog och samverkan med de båda fotbollsklubbarna och dess olika supportergrupperingar. Både polisen och arrangören kommer att arbeta aktivt med tillträdesförbuden: Polisen med att anmäla personer, som till exempel tänder bengaliska eldar, och arrangörerna med att säkerställa att personer med tillträdesförbud inte släpps in på arenan.

– Tillträdesförbudet är ett av våra viktigaste verktyg för att få bort otillåten pyroteknik från läktarna. Vi har tagit stora kliv i frågan under det senaste året och kommer att fortsätta driva det arbetet, fortsätter Mats Karlsson.

Vid polisinsatsen kommer drönare att användas i brottsförebyggande syfte. Det område där drönarna kommer att användas i finns utmärkt på kartan https://www.facebook.com/Malmopolisen Du kan läsa mer om polisens arbete med kamerabevakning och personuppgiftsbehandling på www.polisen.se/personuppgifter

Polismyndigheten arbetar långsiktigt med att stärka den positiva supporterkulturen och därigenom minska otryggheten, brott och ordningsstörningar vid idrottsevenemang. Fotboll och andra idrottsevenemang ska vara en välkomnande och positiv publikfest för alla.

16:06 Vid en kontroll på lilla torg uppstod det ett mindre tumult mellan polis och supportrar från Göteborg. Två supportrar greps, misstänkta för våld mot tjänsteman. I samband med ingripandet skadades en supporter lindrigt och fördes till sjukhus för omplåstring. 

19:07 Nu är vi inne i andra halvlek av matchen och kan hittills sammanfatta att det är 4 personer gripna, misstänkta för våldsamt upplopp och en person är gripen, misstänkt för våld mot tjänsteman.

Tre personer omhändertogs enligt polislagens 13 paragraf vid insläppet på Göteborgs sida.

3 personer har omhändertagits enligt lagen om berusade personer.

Hittils har det tänts fem bengaler inne på stadion, alla på Göteborgs sida. 

21:17 Efter matchslut så marscherar Göteborgs supportrarna tillbaka på centralen, inga ordningsstörningar har inträffat. 

Sidan uppdateras kontinuerligt.


Presskontakter:
Dagens kommendering hanteras av Patric Fors som svarar på mediefrågor, ring 0722-183478

Mest läst av andra