Karta som med röd fyrkant ramar in Östergötlands län Översiktskarta som visar hela Sverige med en markör som visar ungefär var händelsen inträffat

Bedrägeri Polisen går ut med varning efter SMS-bedrägerier.

Östergötlands län

Flera har kontaktats av bedragare

Under torsdagen har fem äldre personer i Linköpingsområdet blivit kontaktade av någon via SMS som försökt att lura till sig pengar.

Personen utger sig för att vara målsägandes son eller dotter, för att sedan be om att få pengar skickat till sig via Swish. 

Fyra av de utsatta har direkt förstått att det var en bluff, och inte blivit av med några pengar. Dock ska en annan ha blivit lurad på 5.000 kronor efter att bedragaren utgett sig för att vara en närstående.

Skicka aldrig pengar till någon om du inte är helt säker på att du pratar med någon du faktiskt känner. Om du är det minsta misstänksam att det kan röra sig om bedrägeri – lita inte på den som kontaktat dig. Om det istället handlar om telefonsamtal där du blir misstänksam – lägg på luren. Kom också ihåg att aldrig identifiera dig med digitalt bank-id eller lämna ut koder på uppmaning av någon annan. 

Mest läst av andra