Senaste händelserna

Karta som med röd fyrkant ramar in Knivsta Kommun, Adolfsbergsskolan, Thunmanskolan, Uppsala, Västmanlands Län, Knivsta, Uppsala län Översiktskarta som visar hela Sverige med en markör som visar ungefär var händelsen inträffat

Sammanfattning vecka

POLISRUTAN - En händelsesammanfattnig i Knivsta 9/10 - 16/10 om bl.a. en avvikande händelse gällande rån samt mer info om Grannsamverkan.

Knivsta Kommun, Adolfsbergsskolan, Thunmanskolan, Uppsala, Västmanlands Län, Knivsta, Uppsala län

Sammanfattning fredag 9/10 – fredag 16/10

Från fredag eftermiddag 9/10 till fredag eftermiddag 16/10 så registrerade regionledningscentralen (RLC) 57 stycken händelserapporter (HR) kopplade till Knivsta kommun. Det är alla registrerade händelser och larm som rings in till polisen, både pågående brott, eller viltolyckor samt polisens egeninitierade ärende som en trafikkontroll eller besök på en skola. I veckan har polisen bland annat varit på Adolfsbergsskolan i förbyggande syfte och träffat åttondeklassarna tillsammans med Ambulans och Räddningstjänst. Detta inom ramen för konceptet PAR (Polis-Ambulans-Räddningstjänst). Ett fantastiskt fint samarbete mellan våra blåljuskollegor och skolan.

Generellt sätt har det varit en lugn vecka i Knivsta där kommunen lever upp till att vara en av Sveriges tryggaste kommuner. För att göra trafikmiljön ännu tryggare och säkrare så har Polisen har varit mycket aktiv på trafikfronten och rapporterat flertalet brott. I händelseflödet för Knivsta ser vi att av de totala 57 stycken händelserapporterna så är 13 stycken registrerade som trafikbrott.

Avvikande händelse: Rån

Lägesbilden i Knivsta är fortfarande grön, d.v.s. inget som påverkar den generella lägesbilden och tryggheten är fortfarande hög. Dock sker ibland avvikande och isolerade händelser även i Knivsta. Ett sådant exempel är ett rån som skedde fredagskvällen den 9/10 vid 21:30-tiden där gärningsmännen greps av polisen väldigt snabbt efter händelsen:

Fyra pojkar i åldern 15-18 år har rånats på jackor, telefoner m.fl. ägodelar i närheten av Thunmanskolan (orelaterat till skolan eller fritidsgården). Gärningsmännen är flera till antalet och obekanta för de fyra pojkarna. Under rånet uttalas hot och slag utdelas. Händelsen chockar pojkarna men ingen kommer till fysisk skada.

Vid 22-tiden kontrollerar polisen tre andra tonåringar i Uppsala vars signalement överensstämmer med gärningsmännens signalement. Två av de tre kontrollerade personerna grips och anhålls senare under natten och har delgivits misstanke om grovt rån. En av de anhållna är en pojke i 15-årsåldern, anhållandet av honom hävdes kl 14:29. Den andre anhållne är äldre, 18 år och han är fortsatt frihetsberövad när denna text skrivs.

Grannsamverkan

I föregående Polisrutan så skrevs det om den positiva trenden om minskat antal inbrott i Knivsta. En bidragande orsak tror vi på polisen är att många är anslutna till Grannsamverkan. I normalfallet hade polisen informerat om ämnet genom att bjuda in till en träff i kommunhuset eller likande men då vi har en rådande pandemi med Covid-19 så sker all information digitalt nu. Genom länken i slutet av denna artikel så kan ni läsa mer genom information på sidan samt genom länkar till andra sidor. Via en av dessa länkar som heter ”Gävleborg, Uppsala och Västmanlands län – Region Mitt” kommer ni vidare till kontaktuppgifter till bl.a. samrodnaren för Grannsamverkan i Uppsala och Knivsta, Ulrika Andersson.

Anmäla brott eller tipsa polisen, ring: 114 14 eller via internet på polisen.se - klicka på ”Jag har råkat ut för något” för att anmäla brott eller förlust uppe till vänster på sidan, eller ”jag har sett eller hört något” till höger på sidan för tips.

Pågående brott/färsk gärning, ring: 112

Drabbad av inbrott eller är rädd för att bli?

På vår särskilda sida om inbrott kan du läsa mer om hur du gör för att bäst skydda dig mot inbrott och vad du ska göra om du har fått ett inbrott.

Mest läst av andra