Karta som med röd fyrkant ramar in Hovslätt, Jönköping, Jönköpings län Översiktskarta som visar hela Sverige med en markör som visar ungefär var händelsen inträffat

Åldringsbrott Åldringsbrott i Jönköping

Hovslätt, Jönköping, Jönköpings län

19:22 En äldre kvinna i Hovslätt blev uppringd av en misstänkt gärningsman som uppgav sig komma från en bank. Gärningspersonen påstod att någon hade tagit ut pengar från kvinnans bankkonto och att banken behövde spärra hennes kort.

Den påstådda bankens personal skulle komma och hämta kvinnans kort och kod. Dessutom frågade den misstänkta bedragaren efter guld och kontanter. Det är ännu oklart vad som är tillgripet och om kortbedrägeriet har lyckats.

Polisen påpekar att banker inte har rutiner som innefattar att deras personal åker hem till kunder och hämtar kort, pengar eller värdesaker.

21:00 Målsägaren är förhörd och patrullen skriver en anmälan om bedrägeri.

För att motverka den här typen av händelser kan ett sätt vara att i olika grupperingar och föreningar tala om den här typen av tjuvar som oftast letar efter äldre brottsoffer.

Skydda dig mot falska telefonsamtal:
* Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.

* Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.

* Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

* Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Mest läst av andra